over mij


Marjanne Marinissen (23-10-1963)

Hoe het begon

In 1999 kwam ik voor het eerst in aanraking met holistische massagetherapie, ik had toen meer dan tien jaar gewerkt als computerconsultant, een heel nieuw beroep in die tijd. 's Avonds studeerde ik en overdag werkte ik. Het begon kleinschalig, ik hielp kleine bedrijven aan een administratiesysteem op de computer. Het werd steeds groter, ik kreeg opdrachten bij multinationals, leidde grootschalige projecten, maakte lange dagen en genoot steeds minder van mijn werk.
Ik werd ziek in 1999, de ziekte voelde als een loodzwaar griepvirus waar geen einde aan kwam. De huisarts adviseerde me zes weken rust en kon verder niets doen. Na zes weken was ik nog steeds niet beter, ik ging naar de internist in het ziekenhuis. Hij zat zijn uitdraai uit de computer te lezen om te onderzoeken wat er met mij aan de hand was, dit was het probleem van de huisarts, zei hij. Hij keek niet naar mij. Hij stuurde me weer voor drie maanden naar huis, als het dan nog niet over was, kon ik terugkomen.

Gezond worden

In die wachttijd van drie maanden kwam ik voor het eerst bij een praktijk voor massagetherapie, zij kon me wel helpen; na een paar behandelingen begon het al beter met me te gaan. Ik raakte meer vertrouwd met mijn lichaam. Ik besefte ook dat ik met mijn handen wilde werken, dat ik iets praktisch wilde doen. Ik ging de opleiding volgen waar deze massagetherapeut had gestudeerd: de Holos Academie (HBO) voor massagetherapie, om zelf helemaal beter te worden, zou ik daar alles leren wat ik nodig had.

Niet goed of fout

Ik kreeg bij Holos nieuwe inzichten die een geweldige opluchting voor me waren. Vanuit mijn jeugd op de Bible Belt was ik heel erg gewend dat er geoordeeld werd, iets is zus of iets is zo, maar iets is in elk geval niet gewoon zoals het is, en het is ook nog goed of fout. Hier liet ik dat los. Je voelt een gespannen spier bij degene die je masseert, je kijkt naar die plek, je voelt en je stelt vragen. Je geeft echt aandacht aan de persoon die je masseert. Je interpreteert niets. Je vraagt: “Hoe is het voor jou?”

De volgende stap

Een ander belangrijk inzicht voor mij was dat iedereen een zelfherstellend vermogen heeft. Holistische massage herinnert het systeem van je lichaam aan zijn eigen gezondheid, kracht en soepelheid, door de aanraking maak je het lichaam meer vertrouwd met zichzelf. Alle emoties en herinneringen sla je op in je lichaam, vaak blijven ze daar jarenlang vastzitten, door te masseren komen ze los. Door massage komen mensen ook los, ze weten ineens wat hun volgende stap is, hoe ze verder kunnen.

Mijn massagepraktijk

In 2001 opende ik mijn eigen massagepraktijk als masseur en in 2004 studeerde ik af als massagetherapeut. Massagetherapeut is voor mij een geweldig beroep, ik werk met mijn handen, het is praktisch en mensen komen zelf tot verrassende inzichten.
Alle eigenschappen zijn in je lichaam aanwezig, door holistische massage word je je daar bewust van, zo kan je genezen, meer ontspanning ervaren en leven vanuit je eigen kern.

Mijn praktijk is sinds mei 2015 gevestigd op de Verdieping van de Kleine Wiel aan de Karl Marxstraat 101. Het is een fijne lichte ruimte gebouwd van natuurlijke materialen: stro, leem en hout.